Denizli Haber Adlı Sitenin İddiasına Cevap

28 Mayıs 2020 tarihinde sitemizde yayınlanan adam asmaca oyunu bir basın bülteni ile tanıtılmıştı.

O tarihte basın bültenine dayalı olarak birçok haber sitesi sitemizdeki adam asmaca oyununu haber yapmıştı.

Nedendir bilinmez, o tarihte sitemizle ilgili bu haberi yayınlamayan Denizli Haber adlı site şimdi sitemizdeki adam asmaca oyununu akademik rezalet alt başlığıyla haber yapmıştır.

İlginçtir, sitemize çok sayıda bağlantı verildiği için Google tarafından sandbox uygulamasına alınarak arama sonuçlarında bile listelenmeyen ve istatistiklere göre bu ay topu topu 23 kez ziyaret edilmiş olan İngilizce adam asmaca sayfası her nasılsa çok tepki çekmiş ve bu tepkiyi verenlerin kimler olduğu da haber metninde açıklanmamış.

Adam asmaca oyununun çalışma şekli sitemizde yayınlanmakta olan sözlüklerden belirli sayıda rastgele sözcük çekilerek anlamlarından bir tanesinin de ipucu olarak verilmesine dayanmaktadır. Dolayısıyla oyuna her girdiğinizde sözcük listesi değişmektedir ve o sözcükler oyuna bilerek tek tek eklenmiş değildir. Haber metninde söz konusu edilen sözcük anlamlarına biz oyunu test ederken rastlayamadık. Bunu rezalet şeklinde lanse etmek isteyenler bu ekran görüntülerini alabilmek için ya oyunu defalarca denemişler yahut bunlarla ilk karşılaşanın şikâyeti üzerine haber yapmışlardır. 28 Mayıs 2020’deki bülteni haber yapmamalarına rağmen…

Sözcüklere diğer sözlüklerde bulunmayan anlamlar verildiği iddiası ise gerçeği yansıtmamaktadır. Aynı anlamları internetteki birçok sözlükte de bulmak mümkündür. Maksat üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olunca araştırmadan haber yapma yoluna gidilmiş.

Gelelim Prof. Dr. Nergis Biray’ın açıklamalarına… Biray bir Türkolog olarak adam asmaca oyununun lehçelerin öğrenilmesine katkı sağlayacağını düşünerek bu yönde ifadeler kullanmış. Şunu belirtelim ki Biray’ın ne sözlüklerle ne de oyunla ilgilenecek vakti bulunmaktadır. İşin aslını araştırmadan İngilizce adam asmaca oyununda argo kelimelere yönelik filtreleme bulunmamasından kaynaklanan basit bir durumu  “güya millî kimliğin inşasına katkı olsun diye kurdular” şeklinde haberleştirmenin basın ahlakıyla bağdaşmadığı görülmektedir.  Şayet kendileri veya tepki verdiği iddia edilen kimliği belirsiz kişiler bölüme eposta yoluyla ulaşsalardı bir satırlık kodla o sözcükler adam asmaca oyunundan kaldırılabilirdi. Ancak biz istatistiklere bakarak böyle büyük bir tepkinin bulunmadığını düşünüyoruz. Ayrıca argo sözcükler de millî kimliğimizin göstergelerinden biri olan dilimizin bir parçasıdır. Örneğin Pertev Naili Boratav’ın neşrettiği Nasreddin Hoca kitabında pek çok argo sözcükle karşılaşmaktayız. Diğer dillerdeki ve lehçelerdeki küfürleri bilmezseniz size edilen küfürleri de anlayamazsınız.

PAUCTLE.COM YÖNETİMİ (16/06/2020)